Protože tento týden probíhá mezinárodní inciativa Hodina kódu, do které se zapojil i Microsoft, pozvala jsem si tentokrát Milana Hrabovského, vedoucího divize vývoje v Microsoftu.

Počítače jsou všude kolem nás a jsou již běžnou součástí našich životů. Máme je doma, v autě, podílí se na chodu měst a obcí. Programování se tak možná brzy stane natolik důležitou znalostí našich životů jako třeba psaní, počítání nebo angličtina. Ostatně odhaduje se, že v USA bude v roce 2020 ležet ladem přes jeden milion pracovních míst, právě z důvodu nedostatku technologických znalostí. Programování navíc pomáhá podporovat kreativitu a logické myšlení, což jsou další dovednosti, které jsou čím dál tím víc žádané.

Dnes se výuce programování věnuje na našich školách jen okrajová pozornost a kódování je obestřeno hávem něčeho velmi složitého. Změňme to a připravme dnešní žáky na jejich budoucí povolání, připravme je na dovednosti 21. století.

A začněme už nyní. To, že kódování není vědou, kterou zdolá jen úzký okruh proškolených „ajťáků“, je totiž možné okusit již v tomto týdnu. Po celém světě právě probíhá kampaň Hour of Code (Hodina kódu), za níž stojí nezisková organizace Code.org a řada dalších partnerů jako Microsoft. Jsou do ni zapojeni miliony lidí, kteří hrají jednoduché hry, zábavnou formou rozvíjí své logické myšlení a nevědomky se učí programovat. Loni se projekt uskutečnil v USA a zúčastnilo se jej za jeden týden na 15 milionů lidí. Letos se tento týden koná po celém světě, včetně Česka.

Zapojit se mohou jednotlivci, ale například i školy. Ty mohou nahradit běžnou hodinu výpočetní techniky právě programováním. Pro učitele jsou připraveny interaktivní úvodní lekce a hry - i v českém jazyce. Potřeba je pouze jakékoliv zařízení (počítač, tablet či telefon) a připojení k internetu. A nudu rozhodně nečekejte. Děti se pokusí opravit rozbitou počítačovou hru nebo vyzkouší naprogramovat jednoduchou vánoční pohlednici.

Návody pro každého a interaktivní zkušební lekce jsou k dispozici na stránkách www.hourofcode.com. Díky nim uvidíte, že základy programování snadno zvládne kdokoliv, a to i bez hlubších počítačových znalostí. Hodinu kódování si tak můžete uspořádat v rámci své rodiny třeba místo televizního seriálu. Sami uvidíte, že programování je kreativní a zábavná činnost, kterou si možná osvojíte i Vy.